Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy Państwa na kolejne, tym razem już dwudzieste trzecie Sympozjum Instytutu Kardiologii „Standardy, Otwarte Pytania, Najnowsze Technologie w Kardiologii”.

W tym roku zmieniamy miejsce – zapraszając 19 listopada 2016 roku do Hotelu Sheraton w Warszawie.

W programie sympozjum zaplanowaliśmy sesję, na której przedstawione zostaną (w 10 kluczowych punktach z komentarzem) najnowsze rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, sesje otwartych pytań w kardiologii dotyczących m.in. zmian w diagnostyce choroby niedokrwiennej serca, leczeniu opornego nadciśnienia tętniczego, czy nagłego zgonu sercowego u dorosłych.

Po przerwie przedstawimy Państwu najnowsze technologie, które właśnie wkraczają do praktyki kardiochirurgicznej i kardiologicznej, a których wykorzystanie możemy rozważać u starannie wybranych chorych. Na koniec sesji spróbujemy przewidzieć, które z nich przetrwają próbę czasu...

A po udanym sympozjum… mamy nadzieję, że pogoda dopisze i będziecie Państwo mogli wybrać się na miły spacer do dawnych Ogrodów Frascati, gdzie nadal stoi Biały Pałacyk, niegdyś należący do Branickich, a vis a vis stoi modernistyczna Willa Pniewskiego (powstała z wykorzystaniem elementów wcześniejszego budynku loży masońskiej). W okolicy jest wiele miłych kawiarni i restauracji, gdzie można będzie spędzić dalszą część dnia, w gronie znajomych i przyjaciół.

Serdecznie zapraszamy,

Tomasz Hryniewiecki
Przewodniczący Komitetu Naukowego

Piotr Szymański
Przewodniczący Komitetu Organizacyjnego

Opłata za udział w konferencji wynosi:

  • 300 zł
  • 350 zł płatność na miejscu

Wpłaty (po uprzedniej rejestracji) należy dokonać przelewem na konto bankowe:

  • numer rachunku: 58 1090 2590 0000 0001 2271 4720
  • bank: Bank Zachodni WBK
  • posiadacz rachunku: Grupa NeoArt, ul. Niedźwiedzia 4C, 02-737 Warszawa
  • Tytuł przelewu: Opłata rejestracyjna za udział w sympozjum 19.11.2016 Warszawa

Informujemy, że dokonana opłata rejestracyjna nie podlega zwrotowi.


Uzupełnienie pól oznaczonych * jest wymagane!
DANE UCZESTNIKA:
DANE DO FAKTURY:

19 listopada 2016

Hotel Sheraton Warszawa
ul. Bolesława Prusa 2
00-493 Warszawa

Promocyjne stawki w Hotelu Sheraton dla uczestników sympozjum:

Pokój 1-osobowy: 280 zł + 8% VAT za dobę
Pokój 2-osobowy: 350 zł  + 8% VAT za dobę

Kontakt: tel. +48 22 450 61 00

Rezerwacja on-line

09.00–09.10      OTWARCIE SYMPOZJUM

09.10–11.10      SESJA I Najnowsze rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w 10 kluczowych punktach z komentarzem

09.10–09.50      Migotanie przedsionków w 10 punktach (10 min.)
Mocne strony rekomendacji – komentarz (10 min.)
Słabe strony rekomendacji – komentarz (10 min.)
Dyskusja, pytania z sali (10 min.)

09.50–10.30      Infekcyjne zapalenie wsierdzia w 10 punktach (10 min.)
Mocne strony rekomendacji – komentarz (10 min.)
Słabe strony rekomendacji – komentarz (10 min.)
Dyskusja, pytania z sali (10 min.)

10.30–11.10      Prewencja sercowo-naczyniowa w 10 punktach (10 min.)
Mocne strony nowych rekomendacji – komentarz (10 min.)
Rekomendacje – komentarz krytyczny (10 min.)
Dyskusja, pytania z sali (10 min.)

11.10–11.30      PRZERWA

11.30–12.50      SESJA II Otwarte pytania w kardiologii

11.30–11.40      Współczesna diagnostyka choroby niedokrwiennej serca – czy nadchodzi zmiana standardu postępowania? (10 min.)
11.40–11.50      Kontra i dyskusja (10 min.)

11.50–12.00      Oporne nadciśnienie tętnicze – postępowanie w roku 2016 – czy leczenie interwencyjne jest skuteczne? (10 min.)
12.00–12.10      Kontra i dyskusja (10 min.)

12.10–12.20      Nagły zgon sercowy u młodych dorosłych – kiedy i jakie badania przesiewowe są uzasadnione w prewencji pierwotnej? (10 min.)
12.20–12.30      Dyskusja (10 min.)

12.30–12.40      Granice działań medycznych w kardiologii, niepodjęcie, zaprzestanie terapii (10 min.)
12.40–12.50      Dyskusja (10 min.)

12.50–14.00      LUNCH

14.00–15.10      SESJA III Najnowsze technologie w Instytucie Kardiologii – co i komu możemy zaoferować?

14.00–14.40      Nowe technologie w kardiochirurgii (10 min.)
Nowe technologie w kardiologii interwencyjnej (10 min.)
Nowe technologie w elektrofizjologii i elektroterapii (10 min.)
Czy nowe technologie wytrzymają próbę czasu? – komentarz (10 min.)

14.40–15.10      Nowoczesna biologia medyczna – zastosowania praktyczne na rok 2016 (10 min.)
Nowości farmakoterapii kardiologicznej w roku 2016 – wybór subiektywny (10 min.)
Czy nowe technologie wytrzymają próbę czasu? – komentarz (10 min.)

15.10–15.30      PRZERWA           

15.30–16.50      SESJA IV Sesja Konsultanta Krajowego i Konsultantów Wojewódzkich

15.30–15.40      Kiedy pacjent z zaawansowaną wadą serca nie kwalifikuje się do leczenia zabiegowego? (10 min.)
15.40–15.50      Komentarz (10 min.)

15.50–16.00      Czy każdy pacjent z chorobą wieńcową powinien być leczony zabiegowo? (10 min.)
16.00–16.10      Komentarz (10 min.)

16.10–16.20      Czy wszyscy chorzy z migotaniem przedsionków powinni mieć wykonaną ablację? (10 min.)
16.20–16.30      Komentarz (10 min.)

16.30–16.40      Jak rozwiązywać problemy pacjenta ze stymulatorem/ICD, kiedy kierować do ośrodka wszczepiającego? (10 min.)
16.40–16.50      Komentarz (10 min.)

16.50–17.00      PODSUMOWANIE/DYSKUSJA/ZAKOŃCZENIE SYMPOZJUM

poprzedniaedycja

21 listopada 2015 r. odbyło się XXII Sympozjum Instytutu Kardiologii. Tematem spotkania było: „Bezpieczeństwo pacjenta a korzyści z zabiegów w kardiologii”. 

Podobnie jak w ubiegłych latach, sympozjum cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Wszystkim przybyłym – licznie zgromadzonym słuchaczom, wykładowcom, organizatorom – bardzo dziękujemy za kolejne udane spotkanie i zapraszamy do udziału w tegorocznej edycji sympozjum.

logo_neoartGrupa NeoArt
ul. Niedźwiedzia 4c
02-737 Warszawa
tel. +48 500 137 400
kontakt e-mail
www.grupaneoart.pl

WYSTAWCY:

Merck

PARTRONAT MEDIALNY:

Medtube.plKardiolog.plPoradnikzdrowie.plPuls MedycynyŚwiat Medycyny i FarmacjiMedycyna PraktycznaChoroby Serca i NaczyńKardiologia Polskarynekzdrowia.pl